GOED SLAPEN

Een van de eerste dingen die ik iemand vraag is: “Slaap je goed?” En dat doe ik niet voor niks. ’s Nachts herstelt en geneest je lichaam terwijl je slaapt. Dat is een ontzettend belangrijk proces en als je langere tijd niet goed kunt slapen, gaat dat ten kostte van je gezondheid.
Jarenlang gebruikte ik medicatie omdat ik anders de hele nacht wakker was, ik kon gewoon niet in slaap vallen. En als ik dan een testje deed op internet om te kijken wát voor slaapklachten ik had werd er gevraagd: “Kunt u niet goed inslapen óf niet goed doorslapen óf wordt u vroeg wakker?” Nou eh… ik kan niet inslapen, niet doorslapen én ik ben vroeg wakker. Dat heb je bij slapeloosheid.

Slapeloosheid en darmproblemen

Slapeloosheid kan ook weer gekoppeld zijn aan darm problemen. Juist in de darmen wordt serotonine aangemaakt, wat weer de voorloper van melatonine is, die bij iedereen aangemaakt wordt als het donker wordt en waardoor je goed kunt slapen. Serotonine wordt wel je feel-good hormoon genoemd, wat we allemaal willen. Dus als het in de darmen al mis gaat, kan het op steeds meer vlakken mis gaan.
Als de darmen niet goed zijn, kunnen de vitamines en mineralen ook niet goed uit de voeding gehaald worden, hoe moet je dan gezond blijven? En als de darmen niet goed functioneren wordt het ook gedoe met de neurotransmitters, dus dan heb je steeds meer stress op stress op stress.
Achteraf weet ik dat ik op m’n 20e coeliakie kreeg, alleen dat wist ik pas 25 jaar later. 25 Jaar lang was ik ziek, zwak, misselijk en ellendig en het was niet duidelijk waardoor dat kwam. Coeliakie is een enorme stress factor in mijn leven geweest, wat achteraf gezien heel veel stukgemaakt heeft. Ik heb nog een week in het ziekenhuis gelegen en allerlei onderzoeken gehad waar niks uit kwam. Toen was de wetenschap nog niet zo ver om antistoffen te prikken, en bij een darmonderzoek werd er geen biopsie genomen, waardoor ze alleen concludeerden dat de darmen er wel goed uitzagen. Ondertussen werd ik steeds zieker. De laatste jaren voordat ik wist dat ik coeliakie heb, had ik zoveel intolerantie van allerlei voedingsmiddelen, dat ik bijna niks kon eten zonder dat ik buikpijn kreeg. Ook mijn zoon had heel veel intoleranties en dat maakt dat ik een enorme zoektocht achter de rug heb, en ontzettend veel ervaring heb met het vinden van de juiste voeding en herstel van buikklachten.

Ook hierin wil ik graag met je meedenken en adviezen geven, zodat je weer beter kunt slapen.

Ga naar contactformulier