Omega 3-6

We eten veel bewerkte voeding, veel suiker, veel lege calorieën, weinig vezels, minder gezonde vetten waardoor we geen goede verhouding hebben met de omega 3-omega 6 vetten en daardoor belangrijke voedingsstoffen missen. Toen ik jong was werd er altijd gezegd: “pas op voor vetten, pas op voor je cholesterol.” Heel veel gezonde vetten werden toen helaas vervangen door ongezonde transvetten en suiker. Veel mensen zijn dusdanig uit balans met de omega 3-6 verhouding, waardoor laaggradige ontstekingen aanwezig zijn die het lichaam niet (goed) kan herstellen. Laaggradige ontstekingen zijn niet tot nauwelijks in het bloed aantoonbaar, maar omdat het immuunsysteem continue een beetje actief is, is het de voorloper van heel veel ziektes. Omdat omega 6 ontstekingen aanzet, terwijl omega 3 ontstekingen uit kan zetten, is die balans ontzettend belangrijk, zodat de laaggradige ontstekingen weer opgeruimd kunnen worden, maar ook bij infecties en ontstekingen zie je dan terug dat er sneller herstel is.
Die onbalans tussen omega 3-6 veroorzaakt veel klachten, maar beïnvloedt ook onze cellen, die steeds harder en stugger worden, waardoor voeding niet goed opgenomen kan worden en afvalstoffen er niet goed meer uit kunnen. Bijna niemand heeft een goede balans hierin.
In eerste instantie is het goed om hier bewust van te zijn en meer omega 3 aan je voeding toe te voegen. Regelmatig vette vis zoals zalm of sardientjes eten is hierin erg belangrijk, maar ook lijnzaad(olie) en walnoten bevatten omega 3. En zo zijn er echt nog wat meer voedingsmiddelen, maar in de praktijk zien we dat het bijna niet mogelijk is om alleen door voeding een gezonde omega 3-6 verhouding in je lichaam te krijgen.
Omega 6 krijgen we veel binnen omdat het overal wel in zit. Bijna alles wat je koopt in de supermarkt zit wel omega 6 in: Koek, gebak, chips, sausjes, maar ook bij gezondere bewerkte voeding is vaak omega 6 (zonnebloemolie) gebruikt. Omega 3 daarentegen, hebben we bijna altijd allemaal tekort.

Omega 3 biedt ontzettend veel gezondheidsvoordelen in elke fase van het leven

Omega 3 is nodig voor je hart, huid en hersenen. Het is ook een rustbrenger bij ADHD. Bij kinderen is het nodig voor de groei, later bij de voortplanting en op leeftijd ook nodig voor de botten en gewrichten. Als een lichaam met hartklachten in balans komt met de omega 3/6 verhouding is de kans op een hartinfarct vele malen minder en mocht het toch gebeuren is de kans op herstel vele malen groter. We kunnen gewoon niet zonder.
Daarom begin ik de consulten vaak met een bloedtest, die heel mooi laat zien hoe het op celniveau eraan toe gaat en hoe de balans is tussen omega 3 en 6. Voor een bloedtest krijg je een zelftest opgestuurd waarmee je met een vingerprik zelf een paar druppels bloed kunt afnemen om de test te doen.

Stress-Relax start pakket

Dit stress-relax start pakket bevat  naast de bloedtest ook de gelukshormonen test en is inclusief 2 consulten. Het is een hele mooie start om aan de gezondheid te werken en kan helemaal online.

Ga naar contactformulier